SPECIALISATIES

Tandheelkundig Centrum Moergestel heeft meerdere specialisaties in huis en verricht de meest voorkomende behandelingen zelf. Elk lid van ons team heeft specifieke taken, zodat we U de beste service en kwaliteit kunnen bieden.

MONDHYGIËNE/PREVENTIE

De Tandarts, mondhygiënist en preventieassistentes werken heel nauw samen binnen de praktijk. Preventieassistentes zijn een spil tussen de tandarts en mondhygiëniste. Zij zijn er voor opgeleid boven het tandvlees schoon te maken en instructie te geven. Preventieassistentes zijn er voor de licht gewicht tandvlees aandoeningen en indien de problemen zich iets verder onder het tandvlees bevinden wordt u naar de mondhygiënist verwezen.

Een leven lang een gezonde, schone mond. Wie wil dat niet? Door goed te poetsen en tussen de tanden en kiezen te reinigen kunt u uw mondgezondheid zelf positief beïnvloeden. U komt echter nooit goed op alle plekken tussen de tanden en tandvlees en onder uw kronen en vullingen. De mondhygiënist, als specialist op het gebied van preventieve mondzorg, kan een extra belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van uw mondgezondheid. Ook voor mondzorg geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Zo streven wij ernaar dat uw tanden een leven lang mee gaan!

KINDERTANDHEELKUNDE

Binnen Tandheelkundig Centrum Moergestel besteden wij extra zorg en aandacht aan kinderen. Door de juiste benadering bij het behandelen van kinderen kom je vaak tot een zeer goed resultaat. Het is tenslotte van het grootste belang dat een bezoek aan de tandarts voor een kind leuk is en leuk blijft.
Onze gedifferentieerde tandartsen kunnen via (angst) coaching het kind geruststellen, het vertrouwen winnen en de behandeling in zijn taal uitleggen. Zoals van een halfjaarlijkse controle, een poetsinstructie, een laklaagje, maar ook het vullen van een gaatje. Bij Tandheelkundig Centrum Moergestel ligt onze focus allereerst op de preventie (het voorkomen) van gaatjes.

   

KUNSTGEBIT/KLIKGEBIT

Wanneer tanden en kiezen verloren gaan, kan een vervanging nodig zijn om kauwvermogen, spraak en esthetiek te herstellen. Een mogelijkheid is het vervaardigen van een gebitsprothese (kunstgebit).

Een partiële prothese is een gedeeltelijk gebit, waarnaast ook nog eigen tanden en kiezen staan. Hierin onderscheiden we de plaatprothese en de frameprothese.

Zijn alle tanden en kiezen verloren dan kan gekozen worden voor een volledige gebitsprothese, eventueel verankerd met implantaten met daarop een klikgebit

IMPLANTOLOGIE

Een implantaat is een kunstwortel. Het is een titanium schroef die in het bot geplaatst wordt en vastgroeit aan het bot. Het implantaat kan gebruikt worden om een prothese vast te houden (een klikgebit) of er kan een kroon of brug op geplaatst worden. Voor behandeling met implantaten wordt u verwezen naar de kaakchirurg of naar erkende implantologen van Tandheelkundig Centrum Udenhout. Wij zijn met dit tandheelkundig centrum een samenwerking aangegaan, zodat wij u de meest complete zorg kunnen bieden. Zij plaatsen een implantaat onder plaatselijke verdoving. Er wordt een sneetje gemaakt in het tandvlees en een gaatje geboord in het bot, hierin wordt het implantaat geschroefd.

Omdat het vastgroeien van een implantaat aan het bot enige tijd duurt, wordt vaak na het plaatsen van het implantaat enkele maanden gewacht met het belasten van het implantaat. Nadat het implantaat is vastgegroeid kan de kroon, brug of klikprothese worden gemaakt.

WORTELKANAALBEHANDELING

Voor deze behandeling kunt u ook bij Tandheelkundig Centrum Moergestel terecht. Deze behandeling wordt door de tandarts een endodontische behandeling genoemd. De behandeling wordt altijd met een verdoving uitgevoerd. Hierdoor voelt u geen pijn tijdens de behandeling.
Een tand of kies bestaat uit glazuur, dentine (tandbeen), pulpakamer (zenuwholte) en wortelkanaal. De laatste twee worden samen pulpa genoemd en hierin bevindt zich (in een gezonde situatie) pulpaweefsel (bloedvaten en zenuwweefsel). In een gezonde situatie reageert een kies normaal op koude- en warmteprikkels.

Als er een gat in een kies ontstaat (tandbederf of wel cariës) dan kan een zenuw geïrriteerd raken. Deze irritatie kan in de meeste gevallen worden verholpen door een vulling te maken in de kies.

Om verschillende redenen kan, nadat een vulling is gemaakt, de irritatie van de zenuw nog aanwezig zijn. Is de irritatie nog omkeerbaar dan kan soms afgewacht worden. Is de zenuw ernstig ontstoken, dan zal er een zenuwbehandeling ofwel wortelkanaalbehandeling plaats moeten vinden.

KRONEN/BRUGGEN

Als door omstandigheden uw eigen kiezen en tanden niet meer goed functioneren kunnen we kronen en bruggen plaatsen. Ze benaderen zoveel mogelijk de oorspronkelijke vorm en functie van tanden en kiezen.

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangers voor tanden of kiezen. Het zijn kapjes van metaal en/of porselein die precies passen over afgeslepen tanden of kiezen. Het kapje zit op de tanden of kiezen vastgelijmd. Door een kroon of brug te plaatsen krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm weer terug. Door het gebruik van keramische materialen bij kronen en bruggen is het mogelijk de restauratie een natuurlijke en levendige uitstraling te geven.

Behandeling

De tand(en) wordt eerst omslepen en vervolgens wordt er een afdruk gemaakt van de tand(en), deze gaat naar het tandtechnisch laboratorium. Wij hebben de mogelijkheid om de afdruk digitaal te maken. Vervolgens wordt de kroon/brug in de gewenste vorm en kleur gemaakt.

BLEKEN

Nu mensen steeds langer hun gebit behouden, krijgen ook meer mensen te maken met verkleuring van het gebit. Door koffie, thee en andere voeding kan het glazuur door de jaren heen verkleuren. Vullingen en eventuele gaatjes worden dan meer zichtbaar. Tandheelkundig Centrum Moergestel biedt u de mogelijkheid voor het bleken van tanden.

Zelf bleken met bleeklepel
Onveilige bleekproducten en -processen kunnen uw gebit en mond schaden. U kunt uw tanden het beste bleken onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist. Deze zal eerst een afdruk van uw gebit maken. De tandtechnicus maakt vervolgens een passende bleeklepel van zachte kunststof. Deze draagt u enkele uren per dag of een nacht met een blekende gel.

FACINGS

Met een facing is het uiterlijk van een tand te verfraaien. Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. Dit vulmateriaal plakt de tandarts op uw tand om de vorm of kleur van een tand te veranderen, spleetjes tussen de tanden op te vullen, afgebroken stukjes tand te repareren of tanden die door slijtage dun zijn geworden te verstevigen.

Composiet facing
Waar nodig wordt een heel dun laagje van het oppervlak van de tand geslepen. Zo wordt er ruimte gemaakt voor de facing. Daarna wordt de composiet in vorm gebracht en uitgehard door een speciale lamp. Ten slotte wordt er naar de hoogte gekeken en wordt de facing gepolijst. Hierna is de behandeling klaar.

Porseleinen facing
Omdat dit een porseleinen facing is, moet er minimaal een halve millimeter af geslepen worden. Er wordt een afdruk gemaakt van de tand, deze gaat naar het tandtechnisch laboratorium. Daar wordt de facing in de gewenste vorm en kleur gemaakt. Na ongeveer 2 weken kan de facing geplaatst worden.